Punt e Mes Bitter
Punt e Mes Bitter
Det här är ingen mes.
Historierna om namnet och bakgrunden till Punt e Mes är många vilket troligtvis kan spegla populariteten hos denna klassiska italienska vermouth.
Punt e Mes skapades i Turin år 1870. Turin var på den tiden Italiens finansiella huvudstad. En av historierna bygger på att namnet Punt e Mes, som egentligen betyder en punkt och en halv, kommer från en börsmäklare som efter en lång dag på jobbet skulle ta en drink på familjen Carpanos bar. Han bad då om ”Punt e Mes” en vermouth med halva mängden bitter. I det ögonblicket skapades Punt e Mes och Antonio Carpano som sedan generationer tillverkade vermouth (Antica Formula) fick idéen till en ny produkt .
Sedan dess har Punt e Mes varit en vermouth i en klass för sig med karaktären av en del sötma och en halv del bitter. Det är just denna egenskap som ger Punt e Mes dess unika nisch och som gör den så populär. Den är en söt vermouth med en distinkt bitterhet av malört. Rätt använd skapar den fantastiska resultat i cocktails där man annars skulle använt en vanlig vermouth, även om det vanligaste ändå är att avnjuta Punt e Mes i ett glas med is och med en apelsinskiva eller tillsammans med tonic.
Punt e Mes görs precis som de flesta andra vermouths på vitt vin som får macerera med 15 olika örter och kryddor. De mest framträdande smakerna i Punt e Mes är malört, apelsinskal och en väl avvägd blandning av örter. Det macererade vinet sötas sedan med socker och det är från sockret och örterna som vermouthen får den djupa mörka färgen.
(privatpersoner)
Övriga länkar
KORTA FAKTA
Produkt: Punt e Mes
Typ: Bitter / Vermouth
Ursprung: Italien
Alkoholhalt: 16 %
Förpackning: 75 cl
Ladda ner produktblad här: