Bruxo Mezcal

- Ingen häxbrygd -

 

Mezcal förknippas ofta och lite felaktigt med att det skall ligga en larv i flaskan. Detta vart en gimmick som någon kom på för att sälja mer till amerikanska ungdomar på ”spring break” i Mexiko. Historien om Mezcal börjar för mycket längre sedan när Spanjorerna på 1500-talet tog med destillationstekniken till Mexiko.


Indianerna hade länge gjort en fermenterad alkoholbrygd av agavejuice. Denna dryck var helig och endast till för prästerskapet. Spanjorerna insåg möjligheten att destillera brygden och fick då vad de kom att kalla ”Vinho de Mezcal”. Mezcal är det egentliga namnet på alla typer av agavedestillat.


Bruxo destilleras i hjärtat av Mezcal regionen Oaxaca, en knapp timmes bilfärd söder om Santiago de Matatlan på slingriga bergsvägar. Här odlas agave på sluttningar och i dalgångar. I varje by finns det minst en ”Palenque” (Mezcal destilleri).


Det lilla familjedestilleriet drivs av de tre bröderna Morales och är inte större än ett garage. Agaven bakats i en stenbelagd grop i marken med hjälp av en åsna som drar runt den tunga kvarnstenen. Agaven kommer från egna och några grannars odlingar. Den lilla kopparpannan som eldas med ved har en begränsad kapacitet men ger en härligt smakrik mezcal, rökig fruktig och med tydlig karaktär av bakad agave. 

Övriga länkarwww.bruxomezcal.com 

KORTA FAKTA


Produkter: Bruxo Mezcal

Typ: Mezcal

Ursprung: Mexico

Övrigt: Visste du att det finns över 270 olika arter av agave i Mexico. Mezcal till skillnad från Tequil har ett mer liberalt regelverk vilket gör att olika typer av agave kan kan användas, vanliga arter är Espadín, Tobola, Cuishe eller Tobasiche.

Alkoholhalt: 46 %

Förpackning: 70 cl


Ladda ner produktblad här:

Bruxo Mezcal.pdf